Elektronik diş fırçaları etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış sistemlerdir. Kişinin kendi el hareketiyle yapması pek mümkün olmayan sıklıkta rotasyon(dönme) hareketi yaparak diş plaklarını yüzeyden hızlıca uzaklaştırır. Ortamda oluşturduğu titreşim hareketi sayesinde diş plağının bütünlüğünü yitirmesini ve daha kolayca yüzeyden uzaklaşmasını sağlar. Kullanım sırasında dikkat edilecek birkaç nokta vardır:
- Kesinlikle bastırmadan, yüzeyde gezdirilerek kullanılmalıdır. Basınç sensörü olan modellerde cihaz size bu uyarıyı verecektir fakat, sensörsüz modellerde diş eti yaralanmaları dahi söz konusu olabilir.
- Fırçalama süresi manuel diş fırçalamadan farklı değildir. Cihazın elektrikli olması her bir dişe harcayağınız süreyi kısaltmayacaktır. Her fırçalaması süresi ortalama 2 dakikadır.
- Fırça başlığının boyutu önem arz eder. Bir çok elektronik diş fırçası başlığı sadece bir dişi kapsayacak şekilde yuvarlak ve küçük tasarımlıdır. Bu her ne kadar rotasyon hareketi için yapılmış olsa da , fırçalama sırasında bazı dişleri atlamanıza sebep olabilir. Bu yüzden sistematik bir sıralama ile gidilmelidir. Diş fırçalamada eksik bir diş kalmamalıdır.
- Fırça başlıkları çoğunlukla manuel fırçalara göre sert kıllıdır. Eğer hassas dişetleriniz varsa standart orta sertlikteki fırça başlığı yerine soft(yumuşak) başlığı tercih etmelisiniz. Soft kullanmanızda bile hassasiyet hissediyorsanız, extra soft bir fırça başlığına ya da manuel bir fırçaya geçmenizde fayda var.
- Aynı evde ortak şekilde şarjlı diş fırçası kullanımı varsa, fırça başlıklarının kesinlikle karışmamasına özen göstermek gerekir. Bunun için fırça başlığı standı temin edebilirsiniz.
- Manuel diş fırçalama konusunda bir sorun yaşamıyorsanız, mutlaka elektronik diş fırçası kullanmanız gerekmez. Önemli olan diş fırçalama tekniğinizin ve süresinin doğru olmasıdır. Diş hekiminize danışmanızda her zaman fayda vardır.
Msc. Dt. Ali Ozan Zencircioğlu