Ağız bakımının sağlanabilmesi için temel kurallar disiplinli, doğru teknikle, belli bir sıklıkla diş fırçalamadır. Buradaki disiplinden kasıt şudur; her gün yani gün atlamadan, günde en az iki defa ve her fırçalamada en az iki dakikadır. Yani diş fırçalamanın günlük rutin bir işlem olduğu unutulmamalıdır.
Doğru diş fırçalama tekniği nasıl olmalıdır?
Ağzı sağ üst, sağ alt, sol üst, sol alt olacak şekilde dört bölgeye ayıralım. Her bölgedeki dişlerin yanağa bakan ve dil tarafına bakan ve karşıt dişe bakan üç yüzeyi vardır. Diş fırçasının bu üç yüzeye de temas etmesi gerekir. Fırça yuvarlak hareketlerle masaj yapar gibi kullanılmalıdır. Dişetinden dişe doğru (yaklaşık 45 derece açıyla) pembeden beyaza olacak şekilde hareket ettirilmelidir. Bu sayede diş ile dişeti arasına sıkışmış yemek artıkları rahatlıkla uzaklaştırılabilir. Fırça alt çenede aşağıdan yukarıya hareket ederken, üst çenede yukarıdan aşağıya süpürerek hareket etmelidir. Dişin her üç yüzeyine de aynı hareketlerin uygulanması gerekir. Fırçanın temas ettiği her diş bölgesinde 7-8 defa oval hareketler uygulanmalıdır. Diş plağı yüzeyden kolayca uzaklaşmadığı için süpürme hareketlerinin tekrarlanması önemlidir.
Bu kurallara uyulduğu takdirde diş fırçalamanın ortalama süresi iki dakikadır. Elektronik diş fırçası kullanıyor olmanız süreyi kısaltmayacaktır. Özellikle akşam diş fırçalamaları sonrasında herhangi bir gıda tüketip uyumak fırçalamanın etkinliğini ciddi oranda düşürür.
Detaylı bilgilendirme videoları için; https://www.youtube.com/channel/UCdT6rI2jRk9m02LUoIajn2w
Msc. Dt. Ali Ozan Zencircioğlu