Ağrı kaynağı olan dişin tespiti ilk yapılması gerekendir. Ağız içinde üst çenede mi yoksa alt çenede mi, sağ bölge mi sol bölge mi ayna karşısına geçip dokunarak anlamaya çalışmalısınız. Sonrasında ağrıyan dişin etrafındaki yemek artıklarının bölgeden uzaklaştırılması için dişin kendisi ve etrafındaki pembe yumuşak dişeti dokuları nazikçe fırçalanmalıdır.
Ağrıyı en çok neyin tetiklediğini düşünüyorsanız o etkenden uzak durmaya çalışmalısınız. Genellikle bu etkenleri soğuk gıdalar ya da şekerli tatlı gıdalar oluşturur. Bu etkenlerden olabildiğince uzak durmaya çalışmalısınız. Hassasiyet giderici diş macunları bazı soğuğa bağlı sızlamaları gidermede yardımcı olabilir. Hassas dişin üzerinde masaj yaparak diş macunu birkaç dakika bekletilebilir. Gerekirse gün içerisinde tekrarlanabilir.
Dişetleri arasında sıkışmış gıda olup olmadığı kontrol edilmelidir. Diş ipi yardımıyla bölge detaylıca çok bastırmadan temizlenmelidir. Dişetine bağlı bir şişlik ya da kızarıklık olması durumunda tuzlu suyun ödem giderici etkisinden faydalanılabilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı kadar tuz karıştırılıp 2 dakika kadar gargara yapılabilir.
Tüm bu anlatılanlar evde diş hekimine gitmeden önce, şiddetli olan ağrıları hafifletmeye yöneliktir. Kalıcı tedavi olarak kesinlikle düşünülmemelidir. Diş hekimi tarafından ağrı kaynağının tespit ve tedavi edilmesi kritik öneme sahiptir. Aksi takdirde sorunlar tekrarlayıp daha sıkıntılı hale gelebilir. Diş tedavilerinizi ertelemek sorunların ileride daha büyümesine ve dişlerinizi kaybetmenize yol açabilir.
Msc. Dt. Ali Ozan Zencircioğlu